dilluns, 18 d’abril del 2011

Abadejo amb samfaina

Hui vos propose una recepta de les de tota la vida, l'abadejo amb samfaina. En temps de quaresma aquest peix blanc és l'estrella. L'abadejo (o bacallà) fresc  té la seua temporada de pesca des de la tardor fins a la primavera, però en podem disposar tot l'any salat i dessecat. És un peix blanc que té molt poc de greix, ja que la majoria l'acumula al fetge, d'on ens podem beneficiar dels àcids grassos omega 3. La seua carn és rica en proteïnes d'alt valor biològic i té gran quantitat de vitamines (B1, B2, B6 i B9). També té vitamines D, E i A, a banda de minerals com el potasi i el fòsfor. Hem de tindre cura perquè té un alt contingut en sodi, per això l'haurem de desalar bé si no el comprem fresc. 
Amb aquest peix tan nutritiu podem fer una infinitat de plats (esgarraet amb abadejo, mandonguilles, arròs, també combina molt bé amb algun ingredient dolç, per fer el contrast dolç-salat...). Amb aquesta recepta faré la meua aportació al bloc Memòries d'una cuinera, que proposa fer una recepta amb bacallà de Quaresma. Si voleu fer-hi la vostra aportació, teniu de temps fins al 28 d'abril; de segur que hi haurà un recull de plats deliciosos.
Aquesta recepta, no sé si és típica d'ací o no, jo la vaig provar a Barcelona, a casa l'àvia del meu marit. Ella, que era una cuinera excel·lent i que m'ha ensenyat moltes coses de la cuina catalana, la feia a la manera tradicional. Comprava l'abadejo i el dessalava a casa; el passava per farina i el fregia, després l'apartava a un plat a banda i amb aquest oli feia les verdures (ceba, all, pimentó roig, carabasseta, albergina i tomata) i les servia per acompanyar el peix. Segurament aquest ordre fa que la recepta estiga més gustosa i cruixent, però jo tinc la mania de fer-ho d'una altra manera, més senzilla i ràpida, però que també està molt bona i melosa. 




Abadejo amb samfaina


Ingredients: 
Uns talls d'abadejo dessalat 
1 ceba
1 all
1/2 pimentó roig
1/2 carabasseta
1/2 albergina
1 tomata madura
unes olives negres
oli d'oliva verge extra
sal marina


Piquem totes les verdures més o menys de la mateixa mida, perquè es facen totes igual. Posem oli en una cassola i anem sofregint-les en aquest ordre: ceba, all, pimentó, carabasseta i algargina. Quan totes les verdures estiguen confitades, hi afegim la tomata en daus i les olives negres. Estarà fet quan es quede sense el suc de les verdures (no s'ha de quedar caldós). Aleshores, apartem una mica la verdura i posem el peix a la cassola (si és antiadherent, millor) i el fem al costat de les verdures, pegant-li la volta quan calga. Apaguem el foc quan encara estiga melós i el servim amb aquestes verduretes. 
Espere que vos agrade i aprofite per desitjar-vos bona Pasqua, tant si eixiu de viatge com si vos quedeu a casa. 

14 comentaris:

  1. La samfaina m'agrada molt i he trobat curiós posar-hi olives negres. A casa no n'hi hem posat mai, però

    ResponElimina
  2. Ho sento, comentari en dues etapes, no sé què he picat que se m'ha publicat sense acabar!.

    Bé, deia que a casa no n'hem posat mai d'olives negres a la samfaina, però que mai es tard per començar a fer-ho i segur que val la pena, si tu ens ho recomanes!.

    ResponElimina
  3. Fa molt de temps que no menjo samfaina i com la Glòria tampoc hi poso olives, s'haurà de probar que segur que queda molt bé.
    Gràcies per participar!
    Petonets.

    ResponElimina
  4. Quina bona recepta de bacallà! Faran un recull fantàstic!
    I això de les olives s'haurà de provar, ho trobo super original!
    Petonets!!
    Sandra

    ResponElimina
  5. Un plat dels de tota la vida, que pasa de generació a generació.
    Petonets

    ResponElimina
  6. Mai li havia posat olives negres a la samfaina però crec que li ponen donar un toc boníssim! Si al bacallà li queden bé segur que al abadejo tb!

    Un petó

    ResponElimina
  7. Un plato de pescado perfecto. Me encanta el bacalao y la mejor manera de acompañarlo es con un trocito de pan y este pisto.

    Besos.

    ResponElimina
  8. saps que sóc una fan incondicional del bacallà i de la sanfaina???? però igual que les altres noies no he posat mai olives negres! ho haig de tastar ja!!! Moltíssimes gràcies per participar guapa. Petonets

    ResponElimina
  9. M'encanta la samfaina i amb el bacallà hi queda taaan bé!! Quanta informació que ens dones, m'agrada molt llegir-la perquè jo no tinc massa cultura gastronòmica!!

    Molts petonets bonica!! :)

    ResponElimina
  10. Asela que bueno verte!!!!, este bacalao es delicioso!!, yo lo he comido parecido y es una delicia..aunque para mi el bacalao siempre es delicioso!!!
    Me voy unos dias de vacciones..te veo a la vuelta de semana santa preciosa!!
    Mil besitos!!!!!!!

    ResponElimina
  11. Desde luego que el bacalao hoy en día se ha convertido en un lujo y tal como tú lo has preparado también, me encanta la combinación de verduras con las olivas.
    Un besito

    ResponElimina
  12. El bacalao me apasiona, y lo has preparado muy rico. gracias por pasarte por mi blog. yo también soy piscis como tu. un beso. hasta pronto!!!!.

    ResponElimina
  13. Curiosa la samfaina amb olives negres, la provaré!
    I l'abadejo/bacallà magnífic.

    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  14. M'encisa el bacallà, preparat de qualsevol manera. La samfaina m'apassiona... Així que aquest plat el trobo ideal!
    Salutacions

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...