dimecres, 21 de desembre del 2011

Pastissets de moniato

Tots els anys per aquestes dates sempre hem fet a casa els pastissets de moniato, tan típics d'aquesta zona. A casa nostra sempre els fa ma mare; enguany m'he armat de valor i he volgut fer-los jo. Porten una mica de feina, ja que s'ha de fer la confitura de moniato (també es pot comprar feta, però casolana sempre és més bona) i després s'ha de fer la massa dels pastissets. N'he menjat de moltes maneres, tant fets a casa com comprats del forn i aquests són els més m'han agradat. Duren molts dies i sempre estan bons, la massa es desfà a la boca. I és que el secret d'aquest pastissets està en la massa.... 



Per a la confitura de moniato
Com que no havia fet mai aquesta confitura, tampoc sabia quants moniatos calia posar. Al final vaig fer tots els que tenia (2 quilos), crec que me'n vaig passar, però posaré les mesures d'un quilo.


-1 quilo de moniatos (jo els vaig posar blancs, també poden ser rojos)
-750 g de sucre (el podem mesclar, jo vaig posar uns 100 g de sucre moré i la resta blanc perquè era el que tenia)
-la corfa d'una llimona
-un canonet de canyella
-75 ml d'aigua


En primer lloc netegem els moniatos amb un raspall i els posem a bullir amb la pell amb aigua o al vapor fins que estiguen tendres.
Els deixem refredar una mica i els pelem. Els fem puré xafant-los amb una forquilla i els pesem. Com que hauran agafat aigua, malgrat treure la pell, pesaran al voltant d'1 kg. 
La confitura és molt pesada de fer perquè has d'estar remenant tota l'estona més o menys 1 hora fins que estiga feta. Tot i que a mi m'agrada fer les receptes de forma artesana, aquesta la vaig fer amb el Thermomix, així no havia d'estar tan pendent d'estar-hi al damunt remenant. La veritat és que he de reconéixer que aquestes màquines t'estalvien molta feina.
Posem uns 75 ml d'aigua al Thermomix per a disoldre el sucre amb una mica de temperatura, jo ho vaig fer a 50 ºC i velocitat 3 fins que el sucre estava tot humit.
A continuació hi aboquem el puré de moniato i amb l'ajuda de l'espàtula anem mesclant tota la massa a velocitat 3 i a 100 ºC. 
Quan estiga ben mesclat, podem afegir la corfa de llimona i el canonet de canyella. La confitura ha d'estar uns 45 min a velocitat cullera. Els primers 15 minuts a 100 ºC i després podem abaixar la temperatura a 60 ºC o 50 ºC. 
El resultat és una confitura espessa amb un gust de llimona molt agradable. Ma mare diu que si la fem al foc es queda més dauradeta i bona, però aquesta, per a mi que sóc poc de dolç, m'ha encantat.



Per a la massa dels pastissets
500 ml d'aiguardent
250 ml de mistela
1 l d'oli de gira-sol
3 cullerades de sucre 
una mica més de 2 kg de farina


Vos he de dir que el secret d'aquesta massa és fer-la al foc, així queden uns pastissets cruixents que es desfan a la boca. Duren molts dies i la massa sempre està bona. 
En una cassola de fang posem l'aiguardent, la mistela i el sucre. Hi afegim la farina a poc a poc i ho remenem a foc lent amb una cullera de fusta fins que la farina estiga integrada. En la foto que hi ha a continuació encara no estava tota la farina posada. Seria ideal posar tota la farina mentre està la cassola al foc, però a mesura que la massa està més espessa costa més feina remenar. Per això podem acabar d'afegir la farina bolcant la massa a una taula de treball i pastant-la amb les mans (abans haurem de deixar refredar un poc la massa). 





Comencem a fer boletes per a fer els pastissets: 
Per a facilitar-nos la feina, podem ajudar-nos d'un film de plàstic, encara que aquest és massa fi i s'arruga amb facilitat, per això és millor fer servir una bossa de plàstic oberta. Aplanem la massa, una vegada fetes les boletes, sobre el plàstic; l'omplim amb una cullerada de confitura de moniato i la dobleguem per la meitat formant els pastissets.
Amb aquestes mesures han eixit 4 safates de forn ben plenes. 
Quan estiguen tots els pastissets posats en les safates, els pintem amb ou batut i els espolsem amb una mica de sucre. 
Els podem fer al forn de casa entre 190 ºC i 200 ºC uns 30 minuts. Nosaltres, com que teníem moltes safates, els hem portat a fer al forn. Han quedat boníssims. Espere que vos agraden.



DESITGE QUE PASSEU UNES BONES FESTES DE NADAL AMB LA FAMÍLIA I GAUDIU DE LA MÀGIA QUE TENEN AQUESTS DIES. MOLTA FELICITAT, PAU, SALUT I AMOR PER A TOTS.  


15 comentaris:

  1. Qué recuerdos!!!, mi madre los hacía y teníamos para toda la navidad, el boniato en la cazuela de barro, pero me ha llamado la atención cómo haces la masa también cazuela debe resultar extraordinaria.
    Un besito

    ResponElimina
  2. Bon Nadal i BOnes festes!!.
    Els pastissests de moniato em recorden a la meva infància.
    Salut i molts d'anys!

    ResponElimina
  3. Déu n'hi do quina feinada, però em sembla que val molt la pena, tal com descrius que es desfan a la boca...!! (jaja, efectivament, m'has fet salivar de mala manera jaja) Trobo genial que t'atreveixis a fer una recepta de la teva mare; encara estarà gelosa que t'hagin quedat tan bé!! jaja

    Un petonet guapa! :D

    ResponElimina
  4. La veritat es que els he provat i estan mòlt bons, quina sort tenim de que hajes après la recepta així en menajarem tots els anys, ja no tens cap excusa per no fer-ne i de segur que cada any te ixen millor.

    Un beset

    ResponElimina
  5. Aquests pastissets tenen pinta de ser una autèntica delícia!
    Molt bones festes maca!
    Petons
    Sandra

    ResponElimina
  6. Sempre que he menjat els pastissets de moniato ha estat a les Cases d'Alcanar. Estan deliciosos!!!

    Una abraçada i molt bones Festes!
    Anna

    ResponElimina
  7. Feliz Año y seguro que seguiras haciendo recetas ricas ricas.
    Besines

    ResponElimina
  8. bones, si diem que venim des del blog del Xisco, comprendras que som de bona pasta i gent que va directa a barraca, tenim gana, mirem aquest blog i ens llepem els dits. Ara et convidem a que estampis un comentari al nostre blog i et diem ben fort: feliç any nou i bonaaaaa cuina!

    ResponElimina
  9. t'han quedat uns pastissos molt cassolans i prefectes, m'agraden molt.
    Feliç any nou.

    ResponElimina
  10. Bonica! et tinc abandonada. Bé a tu i a tots els blocaires últimament... :(
    Mooolt bon any 2012!! :)
    Auqests pastissets es veuen deliciosos. Mai he tastat la confitura de moniato, segur que é smolt bona!
    Molts petonets!!

    ResponElimina
  11. Me encanta la batata tanto en dulce como en salado y pensar que antes no la podía ni ver... como cambiamos ¿verdad? Me encantó tu receta.
    ¿Cómo se portaron esos Reyes? Espero que fenomenal y que hayas recibido todo lo que pediste.

    Besos.

    ResponElimina
  12. Querida Aselita linda!!..feliz año nuevo mi guapa!!!!!!
    me encanto recibir tu visita en navidad, pero como me tome vacas blogueras hasta hoy no he comenzado a visitar a mis amigos!!
    y mira que me encuentro ! unas empanadas dulces que son una maravilla!!!..esa masa realmente parece estupenda y si dices que queda tan bien habrá que apuntarla no??? :)
    Sé que te gusta tomarte tu tiempo con el blog y haces bien...pero recuerda que me encanta verte de vez en cuando!!!!
    Cariños!!!!

    ResponElimina
  13. Hola Asela!!! Me encantan como te han quedado los pasteles de boniato, yo también los hago y no duran más de 2/3 días en casa. Me quedo como seguido, bssss de otra Cocinilla Calencian@.

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...