dimarts, 21 de febrer de 2012

El mill. Recepta base i sopa de peix amb mill



El mill és un cereal molt antic que ve de l’Àfrica Central. És excepcionalment ric en ferro, i es recomana en casos de debilitat física, fatiga, anèmia, astènia, falta d’ànim i menstruacions abundants. També resulta molt útil per a les dones embarassades o en períodes de lactància.
Afavoreix la regeneració cel·lular i es considera excel·lent per a enfortir la salut de la pell, els cabells, les ungles i les dents.
Per l’alt contingut en magnesi que té, el mill es considera un cereal molt apropiat per als esportistes, que amb la suor perden molts minerals. A més, ajuda a combatre l’esgotament físic i permet recuperar el cos després d’un esforç físic. També alleuja les rampes musculars i enforteix els músculs.
El magnesi ajuda a fixar el calci
El mill és molt eficaç en cas d’estrès i irritabilitat nerviosa, per a reduir la intensitat i la freqüència dels atacs migranyosos i com a suport en les dietes per a aprimar-se. A més, no conté gluten.
És un cereal de fàcil digestió i és alcalinitzant.
També és ric en silici, que estimula la contracció i evita la distensió del cólon.
El mill té un sabor molt suau, per la qual cosa combina molt bé amb verdures, i es pot utilitzar igual que la pasta o l’arròs. També se’n poden fer croquetes o bé utilitzar-lo com a base de pastissos, perquè també combina molt bé amb el dolç. Se’n poden fer cremes per al desdejuni, sopes...

Mill bullit. Recepta base
Ingredients:
2 tassetes de cafè de mill ecològic
4-6 tassetes d'aigua mineral
un pessic de sal marina
un trosset d'alga kombu

Abans de preparar-lo, l’hem de rentar bé amb un colador, després l'escorrem i el torrem un poc. El posem en una cassola amb un trosset d'alga kombu, que li transmet tot els minerals i, a més, l'ajuda a coure's. Hi afegim entre el doble i el triple d’aigua que de cereal (tot dependrà de la cassola i del foc) i una mica de sal marina. El coem uns 45 minuts tapat, al mínim i si pot ser amb difusor. 







Aquesta recepta ens servirà de base per a moltes preparacions. Podem guardar el cereal cuit a la nevera en un túper i anar utilitzant-lo com més ens convinga. Així bullit aguanta tota la setmana.



Sopa de peix amb mill
Ingredients:
Per al caldo
Peix de platja, cap de rap
6-8 caps de gamba grans i les closques
2 cebes grosses
3 tomates madures
3 alls
1/2 tira d'alga kombu
oli d'oliva de bona qualitat
sal marina







Posem oli a la cassola i sofregim els caps de gamba xafats i les closques amb una mica de sal. Tallem les cebes en juliana i les afegim a la cassola.  
Quan canvie de color, hi afegim 1 all premsat i les 3 tomates ratllades. Ho sofregim bé.
Hi incorporem el peix de platja i els trossos de cap de rap i ho sofregim tot junt.
Hi afegim l'alga kombu i els 2 alls que falten. Ho fem bullir uns 20 minuts sense sal perquè passen tots els nutrients al caldo. Hi afegim sal al gust i ho fem bullir 10-15 minuts més. Apaguem el foc, el deixem reposar i el colem.

Per a la sopa
Caldo de peix
6-8 gambes pelades tallades en trossets
1 cua de rap tallada en daus, també hi podem afegir el peix del caldo 
mill bullit prèviament al gust






Mesurem el caldo segons les persones que vagen a menjar. Quan comence a bullir, hi tirem el mill i el fem bullir uns minuts perquè agafe el gust del caldo. Després hi afegim les gambes, el rap, i el peix que hem fet servir per al caldo (si ens agrada). Ho deixem bullir una mica més, apaguem el foc i ho servim. Podem decorar el plat amb una mica de julivert, alls tendres en rodanxes finetes (la part verda) o el que més ens agrade.

Nota: Hem de tindre en compte que com que el mill ja el tenim bullit prèviament, no ens espessirà el caldo, per això hem de mesurar la quantitat adequada perquè no ens quede massa espès si en posem massa, ja que és una sopa. L'avantatge d'aquest plat és que és molt ràpid de preparar, ja que tenim el mill preparat amb antelació, d'aquesta manera ens estem beneficiant de les propietats d'un cereal que rarament consumim. 
Si volem bullir el mill des del principi amb el caldo de peix, també ho podem fer, el que passa és que el gra tardarà 40-45 minuts a obrir-se. Això ja és qüestió del temps de cadascú. Si decidiu bullir el mill d'aquesta manera, haureu de calcular 2-3 cullerades soperes de cereal en cru per a 4 persones. S'ha de rentar bé el cereal i després és convenient torrar-lo una mica abans de coure'l en el caldo. A última hora, hi afegirem el peix. 
Espere que vos agrade i que vos animeu a consumir aquest cereal. Aniré posant-ne més receptes.





dilluns, 6 de febrer de 2012

Nituke de verdures (carlotes i xirivies)

Aquest és un plat habitual en la dieta macrobiòtica que es cuina sobretot a la tardor i a l'hivern: és un saltat llarg de verdures (generalment verdures d'arrel) que sol durar uns 25 minuts. Es cuina, a diferència del conegut saltat ràpid del wok, a foc lent i tapat; amb açò aconseguim un saltat de verdures que extreu tots els seus sabors i, com que es cuina de manera lenta, ens escalfa el cos i ens dóna una energia molt estabilitzadora. Les verdures que he triat per a aquesta recepta són la carlota (pastanaga) i la xirivia, uns vegetals que tenen un efecte directe en els intestins, la vesícula i les parts centrals dels òrgans reproductors. A més a més, la dolçor que ens aporten és una dolçor sana i no buida com la que ens donen els productes refinats i químics. El sabor dolç d'aquestes verdures beneficia aquelles persones que són de naturalesa prima, nervioses o dèbils, ja que calma les emocions negatives.




Nituke de verdures (carlotes i xirivies)
Ingredients: 
1 xirivia gran
4 o 5 carlotes (pastanagues)
un grapat de pinyons
julivert
sal marina
oli d'oliva de bona qualitat
salsa de soja ecològica


En primer lloc, torrem una mica els pinyons (sense oli) en una cassola preferiblement amb una base gruixuda. Els reservem. 
Pelem la xirivia i la carlota. Les hem de tallar d'una mida gran perquè així concentraran el sabor i perdran menys vitamines. El tall d'aquesta recepta s'anomena mètode rodat i consisteix a tallar les verdures en diagonal, mantenint sempre el ganivet en la mateixa direcció i fent rodar la verdura cap a nosaltres. El resultat és un tros de verdura gran en forma quasi triangular. Jo no les he tallat massa grans, entre altres coses perquè les carlotes no eren massa grosses. La xirivia és més gran que la carlota. Podem començar tallant la part més prima com la carlota i quan arribem a la part més grossa, li podem donar la forma de la carlota tallant-la a la llarga en 2 meitats i després continuem tallant els trossos de la mateixa forma, però com que no rodarà, podem moure nosaltres el ganivet.
Una vegada tenim tallades les verdures, les saltem a foc viu amb una mica d'oli fins que agafen una mica de color, sense que es cremen. Hi afegirem també un polsim de sal perquè ajuda a treure la dolçor natural de les verdures. Abaixem el foc i les deixem coure al mínim i tapades durant uns 25 minuts. Si tenim un difusor, ens ajudarà a coure-les més lentament.
De tant en tant anirem movent la cassola agafant-la per les nanses i sacsant-la (si obrim la tapa s'evaporarà i s'assecarà més ràpid, així que si ho fem, podem afegir-hi una mica d'aigua, però no massa ja que ha de quedar sec). 
Quan estiga fet, posem un raget de salsa de soja, els pinyons que teníem reservats i ho decorem amb julivert picat. Sacsegem la cassola perquè s'impregnen bé els sabors, ho deixem reposar uns minuts i ho servim ben calent.
És un plat que si el feu, vos sorprendrà gratament. M'agrada cuinar aquests plats tan senzills de preparar, amb pocs ingredients que tots tenim a casa, i que, a més de nutrir-nos ens fan sentir bé. 
Espere que vos haja agradat.


Si vos ha agradat aquest plat també podrien interesar-vos Kimpira de verdures i Pollastre al forn amb carlotes i xirivies

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...