El mill és un cereal molt antic que ve de
l’Àfrica Central. És excepcionalment ric en ferro, i es recomana en casos de
debilitat física, fatiga, anèmia, astènia, falta d’ànim i menstruacions
abundants. També resulta molt útil per a les dones embarassades o en períodes
de lactància.
Afavoreix la regeneració cel·lular i es
considera excel·lent per a enfortir la salut de la pell, els cabells, les
ungles i les dents.
Per l’alt contingut en magnesi que té, el mill
es considera un cereal molt apropiat per als esportistes, que amb la suor
perden molts minerals. A més, ajuda a combatre l’esgotament físic i permet
recuperar el cos després d’un esforç físic. També alleuja les rampes musculars
i enforteix els músculs.
El magnesi ajuda a fixar el calci.
El magnesi ajuda a fixar el calci.
El mill és molt eficaç en cas d’estrès i
irritabilitat nerviosa, per a reduir la intensitat i la freqüència dels atacs
migranyosos i com a suport en les dietes per a aprimar-se. A més, no conté
gluten.
És un cereal de fàcil digestió i és alcalinitzant.
També és ric en silici, que estimula la contracció i evita la distensió del cólon.
És un cereal de fàcil digestió i és alcalinitzant.
També és ric en silici, que estimula la contracció i evita la distensió del cólon.
El mill té un sabor molt suau, per la qual
cosa combina molt bé amb verdures, i es pot utilitzar igual que la pasta o
l’arròs. També se’n poden fer croquetes o bé utilitzar-lo com a base de
pastissos, perquè també combina molt bé amb el dolç. Se’n poden fer cremes per
al desdejuni, sopes...
Mill bullit. Recepta base
Ingredients:
2 tassetes de cafè de mill ecològic
4-6 tassetes d'aigua mineral
un pessic de sal marina
un trosset d'alga kombu
Abans de preparar-lo, l’hem de rentar bé amb
un colador, després l'escorrem i el torrem un poc. El posem en una cassola amb
un trosset d'alga kombu, que li transmet tot els minerals i, a més, l'ajuda a
coure's. Hi afegim entre el doble i el triple d’aigua que de cereal (tot dependrà de
la cassola i del foc) i una mica de sal marina. El coem uns 45 minuts tapat, al
mínim i si pot ser amb difusor.
Aquesta recepta ens servirà de base per a moltes preparacions. Podem
guardar el cereal cuit a la nevera en un túper i anar utilitzant-lo com més ens
convinga. Així bullit aguanta tota la setmana.
Sopa de peix amb
mill
Ingredients:
Per al caldo
Peix de platja,
cap de rap
6-8 caps de gamba
grans i les closques
2 cebes grosses
3 tomates madures
3 alls
1/2 tira d'alga
kombu
oli d'oliva de
bona qualitat
sal marina
Posem oli a la cassola i sofregim els caps de gamba xafats i les closques
amb una mica de sal. Tallem les cebes en juliana i les afegim a la cassola.
Quan canvie de
color, hi afegim 1 all premsat i les 3 tomates ratllades. Ho sofregim bé.
Hi incorporem el peix
de platja i els trossos de cap de rap i ho sofregim tot junt.
Hi afegim l'alga
kombu i els 2 alls que falten. Ho fem bullir uns 20 minuts sense sal
perquè passen tots els nutrients al caldo. Hi afegim sal al gust i ho fem bullir
10-15 minuts més. Apaguem el foc, el deixem reposar i el colem.
Per a la sopa
Caldo de peix
6-8 gambes pelades
tallades en trossets
1 cua de rap
tallada en daus, també hi podem afegir el peix del caldo
mill bullit
prèviament al gust
Mesurem el caldo segons les persones que vagen a menjar. Quan comence a
bullir, hi tirem el mill i el fem bullir uns minuts perquè agafe el
gust del caldo. Després hi afegim les gambes, el rap, i el peix que hem fet servir
per al caldo (si ens agrada). Ho deixem bullir una mica més, apaguem el foc i
ho servim. Podem decorar el plat amb una mica de julivert, alls tendres en
rodanxes finetes (la part verda) o el que més ens agrade.
Nota: Hem de
tindre en compte que com que el mill ja el tenim bullit prèviament, no ens
espessirà el caldo, per això hem de mesurar la quantitat adequada perquè no ens
quede massa espès si en posem massa, ja que és una sopa. L'avantatge d'aquest
plat és que és molt ràpid de preparar, ja que tenim el mill preparat amb
antelació, d'aquesta manera ens estem beneficiant de les propietats d'un cereal
que rarament consumim.
Si volem bullir el
mill des del principi amb el caldo de peix, també ho podem fer, el que passa és
que el gra tardarà 40-45 minuts a obrir-se. Això ja és qüestió del temps de
cadascú. Si decidiu bullir el mill d'aquesta manera, haureu de calcular 2-3
cullerades soperes de cereal en cru per a 4 persones. S'ha de rentar bé el
cereal i després és convenient torrar-lo una mica abans de coure'l en el caldo.
A última hora, hi afegirem el peix.
Espere que vos
agrade i que vos animeu a consumir aquest cereal. Aniré posant-ne més receptes.
Bonissimaaa! m'encanta!! me l'enduc ara mateix! petons
ResponEliminaQuants ingredients desconeguts...m'agrada venir a la teca cuina sempre descobreixo coses noves.
ResponEliminaUn petonet
boníssim!!!!! m'agrada, com totes les teues receptes...
ResponEliminaM'agraden les teves receptes perquè són diferents. Gràcies per mostrar-nos una altra cuina.
ResponEliminaSaliut!!!!
Asela m'encanta que ens descobreixis nous ingredients!! :D Vull dir, ja he tastat el mill, però no en tenia ni idea de totes les propietats que tenia. M'han vingut ganes de menjar-me'n un plat... ara mateix?! (11 del matí) jaja Imagina't si l'has fet temptador! ;)
ResponEliminaUn petonet!! :D
M'alegre molt que els agradaren tant les galetes...
ResponEliminaAixí que també estàs provant a fer cosetes de picar al forn, què bé!!! si, si, ja me contaràs...
Una abraçada! a mí també em va agradar molt poder-te conèixer per fi!
Jo, com l'Anna, coneixia el mill, però m'has descobert un munt de coses que no sabia! I aquesta sopeta es veu totalment temptadora!
ResponEliminaPetons
Sandra
He sentit parlar del mill pero no la tastat, en cuant passe per Navarro el compre.
ResponEliminaNo le he probat mai pero veig la pinta que te i m'animo.
ResponEliminaUn petonet molt gran.
Asela, no sé si podrem fer el grup de galetes del matí, hem tingut una baixa. Tu podries per la vesprada? dis-m'ho només pugues.
ResponElimina