dijous, 10 de març del 2011

Fideuà amb calamars i gambes

La fideuà és un plat típic del Mediterrani. Ací a València, la fan amb un fideu corbat que té un foradet per dins perquè es coga millor la pasta. La fan igual que la paella, en un paelló d'alumini dels de tota la vida, i també li posen colorant, amb la qual cosa adquireix un color groc. Més amunt, a Catalunya, la fan amb fideus més fins i no li posen colorant; tampoc no la fan amb el paelló que s'utilitza a València. Hi ha llocs on la fan fins i tot una mica més caldosa i altres on acaben la cocció al forn per tal que queden els fideus plantats.
La fideuà és un plat que m'agrada molt, en totes les seues versions. Ma mare fa la fideuà típica d'ací i està molt bona; però la recepta que posaré jo, no és una fideuà típica de València, més aviat de més amunt. Crec que és la manera més fàcil i ràpida de fer-la a casa, ja que no dispose de paeller (foguer on es cou la paella) ni de paelló. Jo la faig en una cassola plana de ferro colat; aquestes cassoles són molt bones perquè mantenen bé la calor i fan que el menjar no s'hi enganxe. 
Per a fer aquesta recepta necessitem un fumet de peix, cadascú pot fer-lo com més li agrade, però jo en faig un des de fa molts anys que té un sabor molt bo. 




Per al fumet de peix:
Unes 10 gambes grans
peix de roca, cap de rap, etc.
2 cebes
2 tomates tipus pera
2 alls
1 nyora
1 fulla de llorer
1 tira d'alga kombu
sal marina
oli d'oliva verge extra
aigua mineral


Pelem les gambes i en posem els caps i les pells a la cassola, i les sofregim xafant els caps amb una massa de morter. Les gambes pelades, les reservem per a la fideuà. Hi afegim la ceba en trossos, els alls sencers amb un tallet i després les tomates pelades també en trossos. Ho sofregim tot una mica amb un pessic de sal i hi incorporem el peix, el llorer, la nyora i la tira d'alga kombu. Ho cobrim bé d'aigua i ho fem bollir uns 20 minuts; no posarem la sal encara per tal que tots els productes solten les vitamines i els minerals. Després de posar la sal ho fem bullir uns 15 minuts més i ja estarà llest el fumet. Aquest fumet té un sabor intens de marisc i està molt bo. Per si sol el podem utilitzar per fer una sopa amb pasta de primer plat.


Fideuà amb calamars i gambes  
Ingredients per a 2/3 persones: 
1 ceba
1 all
1 tomata madura tipus pera
1 nyora
pimentó roig en pols dolç
6 calamars menudets 
10 gambes grans pelades
fumet de peix
fideus del número 2
oli d'oliva verge extra
sal marina


En primer lloc, piquem finament la ceba i la sofregim, i hi afegim també l'all ben picat. Quan el sofregit agafe un color dauradet, hi incorporem la tomata ratllada o triturada. Netegem els calamars per dins i els tallem en rodanxes o en trossets (sense treure'n la pell, ja que deixa un color rosadet a la fideuà i un sabor molt bo) i els incorporem a la cassola. Per últim posarem les gambes pelades (les pells les haurem aprofitat per a fer el fumet) i la carn de la nyora que haurem bullit en el fumet de peix i/o una punteta de pimentó. Ho remenem tot molt bé i hi afegim els fideus (una mica menys d'un got per persona; jo de vegades, per por de fer-ne poc, me'n passe i me'n sobra un plat, per això he posat que és per a dos o tres persones).
Sofregim un poc els fideus i hi afegim el fumet de peix, que tindrem ben calent. Jo pose més o menys la mateixa mida que de fideus, i després vaig afegint-ne a mesura que en necessite. És un plat molt agraït, ja que va tot pelat i està molt gustós. Espere que vos agrade.

15 comentaris:

  1. Una fideuà extraordinària. Ara mateix me'n menjava una bona ració!!

    ResponElimina
  2. A mi m'agrada aquest fideu i al meu marit el primet...
    pero tens raó aquest fideu foradat queda tan gustos...
    Una bona fideua i una copa de vi blanc i tenim un senyor dinar de diumenge.
    petonets

    ResponElimina
  3. Te ha quedado genial, al principio yo no era mucho de fideuá, preferia una buena paella con su arroz, pero este plato tiene su aquel y el acompañamiento es de triunfo total. Genial.
    Besines

    ResponElimina
  4. Jo la fideuà me la menjo en totes les seves versions, m'encanta! Encara que sóc de les partidàries de fideu primet, trobo que tots hi queden bé! La teva té una bona pinta!!!!
    Petons
    Sandra

    ResponElimina
  5. Un plat perfecte pel cap de setmana.
    Alga kombu? Quin gust més bo que li deu donar. Fa molt de temps que no la faig servir.
    Bon cap de setmana.

    ResponElimina
  6. No sabia que a Valencia es fés amb el fideu amb forat, ara ja no m'oblido! :P
    A casa el fem amb el més primet que trobem i el deixem ben ros del forn. M0han entrat ganes de menjar-ne!! :)

    Molts petonets!

    ResponElimina
  7. Hola Asela bonita!!!, me encanta como haces el fumet...con alga!!!, me apuntola idea, porque si bien me encantan las algas aún no pienso mucho en ellas a la hora de cocinar!. La fideua es un plato que nos encanta en casa, de hecho ahora mismo, al ver la tuya tan bonita le he dicho a mi marido que pronto hay que hacer una!!!
    Mil besitos Asela linda!!!!

    ResponElimina
  8. Jo com tu la faig de varies versions i m´agraen totes, amb fideus de cabell d´angel ben torrats, amb uns una mica més gruixudets i no tant fregits, amb els del forat si la faig una mica mes sucosa, sigui com sigui
    m´agraden totes.
    La idea de l´alga al fumet m´ha encantat, ja ho provaré, un plaer passar per la teua cuina.
    besets i fins aviat

    ResponElimina
  9. Me encanta la fideuá de marisco. Solo la he hecho una vez pero pienso repetirla muchas más.

    Besos.

    ResponElimina
  10. Extraordinario.A mí tb. me gusta tostar las cabezas y cáscaras de las gambas para el fumet,aunque las algas nunca las hemos probado,acentuarán el sabor a mar, supongo.
    Besitos.

    ResponElimina
  11. Hola, soy Irina, yo vivo en Italia, pero de origen ruso :-) Me gusta tu blog y te sigo y te invito a seguir mis recetas y blog .
    Este plato se ve riquísimo!!!

    besos
    Irina

    ResponElimina
  12. La de tiempo que hace que no como una fideuá de éstas. Me encanta el "buen material" que acompaña a los fideos, ja ja ja.
    Un besito

    ResponElimina
  13. Y yo igual que Susana...hace mil que no como una y tienen una pintaza de aupa nena,realmente tiene un aspecto delicioso....me la quedo!!

    UN beso

    ResponElimina
  14. Fa gana! M'apunt la recepta pel dia de Sant Joan, a Ciutadella, Menorca, tenim festa gran i faré aquest plat per dinar.... Enhorabona pel blog

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...